Sernik na zimno z truskawkami
Sezon na truskawki powoli się kończy, więc ostatnia chwila, żeby zrobić sobie i bliskim coś słodkiego. Proponuję bardzo prosty do wykonania sernik na zimno z truskawkami.
Potrzebujecie:
Ps. Na spód możecie użyć biszkoptów, gotowego blatu biszkoptowego, upiec kruchy spód jak na tartę.
Grunt to małymi środkami osiągnąć super efekt.
Smacznego słodkiego!
- 2 serki mascarpone po 250 g
- 2 galaretki w proszku w dowolnym kolorze
- ciastka zbożowe ok. szklanki
- 5 dag masła
- dowolne świeże owoce, do środka i część do dekoracji
- W dwóch naczyniach, w gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki . Dajemy mniej wody niż na opakowaniu, np. jeżeli na opakowaniu jest napisane, że galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, dajemy o 100 ml mniej, czyli 400 ml. Studzimy, aż powoli zacznie tężeć.
- Przygotowujemy tortownicę, ok 20 - 22 cm średnicy. Wyklejamy spód i boki formy folią spożywczą - możecie, ale nie jest to konieczne.
- Kruszymy ciastka i łączymy z rozpuszczonym masłem, następnie taką kruszonką wyklejamy spód foremki i wkładamy do lodówki.
- Serki mascarpone miksujemy z jedną z galaretek, całą. Nie przejmujemy się, że masa jest dość płynna.
- 1/3 wylewamy na dno foremki, 2/3 mieszamy z częścią owoców i wykładamy do tortownicy, delikatnie wyrównujemy wierzch sernika, wkładamy do lodówki na ok 15 min
- Na masę serową układamy jakiś "finezyjny" wzór z pozostałych owoców i zalewamy je drugą galaretką.
- Odstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Ps. Na spód możecie użyć biszkoptów, gotowego blatu biszkoptowego, upiec kruchy spód jak na tartę.
Grunt to małymi środkami osiągnąć super efekt.
Smacznego słodkiego!
Brak komentarzy: